Kpss nedir, Kimler Girebilir?
KPSS Nedir?
(2021)
KPSS Lisans ve KPSS Ortaöğretim-Önlisans sınavları kamu görevlerine ilk defa atanacaklar için yapılan sınavlardır. KPSS Lisans toplamda 4 oturumdan oluşur. Lisans düzeyinden sınava girenler atanmak istedikleri kadrolara göre bu 4 oturumdan istediklerine girerler. Ortaöğretim ve Önlisans mezunları için sadece GY-GK testi yapılır. KPSS Lisans Ağustos ayında yapılır. KPSS başvuru Mayıs ayında yapılır. KPSS sonuçları Eylül ayı içinde ilan edilir.
Bu sınavın sonuçları, Millî Eğitim Bakanlığı tarafından öğretmen kadrolarına yapılacak atamalarda da kullanılacaktır. Öğretmen kadroları için bu sınava başvuran adaylar, sınavın Genel Yetenek-Genel Kültür ile Eğitim Bilimleri oturumlarına ve alanlarına bağlı olarak Öğretmenlik Alan Bilgisi Testine (ÖABT) katılmak zorundadır.
KPSS LİSANS SORU DAĞILIMLARI
KPSS’ye girmek isteyen adayların KPSS’ye hangi öğrenim düzeyden girmek istiyorlarsa o öğrenim düzeyinden mezun olmaları ya da sınavın geçerlilik süresi içinde mezun olabilmeleri gerekir. Sınavın geçerlilik süresinde öğrenim gördüğü düzeyden mezun olabileceğini düşünen bir aday KPSS’ye girebilir.
A ve B Grubu kadrolar nelerdir?
a) A Grubu Kadrolar; Başbakanlık, Bakanlıklar, bunların müsteşarlık, başkanlık ve bağımsız genel müdürlük düzeyindeki bağlı ve ilgili kuruluşları ile bağlı ortaklıklarındaki, özel yarışma sınavına tabi tutulmak suretiyle girilen ve belirli bir yetişme programı sonrası yeterlik sınavına tabi tutulan kariyer meslekleridir (uzmanlık,müfettişlik,denetçilik vb)
b) B Grubu Kadrolar; kamu kurum ve kuruluşlarında yukarıda (a) bendinde belirtilmiş olan meslekler dışında, ilk defa kamu hizmeti ve görevlerine atama yapılacak kadro ve görevlere atanacaklar içindir. genel olarak düz memurluk olarak ifade edilen memurluklardır.
KPSS Lisans/Ortaöğretim/Önlisans düzeyinde Genel yetenek, genel kültür testleri, Lisans düzeyinde ayrıca öğretmen adayları için eğitim bilimleri ve ÖABT testi, A-Grubu için hazırlanan adaylar için alan bilgisi dersleri (hukuk, iktisat, maliye, muhasebe, işletme, kamu yönetimi, çalışma ekonomisi ve endüstri ilişkileri, istatistik, uluslararası ilişkiler) yer alır. B grubu memurluklar için GY-GK testinin çözülmesi yeterlidir. Yabancı dil testi isteğe bağlı bir testtir. Kurumların istediği puan türleri içinde yabancı dil testininde katkısı varsa çözmek zorundadırlar.
KPSS Genel Yetenek Genel Kültür testlerini tüm adaylar çözmek zorundadır. KPSS Genel Yetenek testi Sayısal ve Sözel bölümden oluşur. KPSS Genel Yetenek dersleri Türkçe ve Matematik olup toplam 60 sorudan oluşur. KPSS Genel Kültür dersleri Tarih, Coğrafya, Vatandaşlık Bilgisi ve Güncel bilgiler derslerinden oluşup toplamda 60 sorudan oluşur. KPSS Genel Yetenek Genel Kültür testine giren adayların P-3 puanı hesaplanacaktır.
KPSS Eğitim Bilimleri testi öğretmen adaylarının çözmek zorunda olduğu bir testtir. Eğitim Bilimleri testinde Gelişim Psikolojisi, Öğrenme Psikolojisi, Öğretim Yöntem ve Teknikleri, Program Geliştirme, Ölçme ve Değerlendirme, Rehberlik derslerinden toplam 80 soru sorulur. KPSS Eğitim bilimleri konuları adayların üniversite eğitimleri ya da pedagojik formasyon eğitimlerinde almış oldukları bu derslerin konu içeriklerinden oluşur.
KPSS ÖABT testi bazı öğretmenlik alanları için yapılmakta olup ilgili branştaki öğretmen adaylarının çözmesi gereken testlerdir. ÖABT testinde adaylar 75 sorudan sorumlu olacaklardır. KPPS ÖABT testine giren adaylar için P-120 ve P-121 puan türleri hesaplanacaktır. Diğer öğretmenlik alanları için P-10 puan türü hesaplanacaktır.
KPSS sonuçları, sonuçların açıklanmasından itibaren iki yıl süreyle geçerlidir ancak öğretmen adayları için KPSS'de elde edilecek puanların geçerlilik süresi bir yıldır. Bu süreler içinde yeni bir sınavın yapılamaması durumunda, sınav sonuçları, bir sonraki sınavın sonucunun açıklanmasına kadar geçerli olmaya devam eder.
ÖABT ALANLARI (Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi)
Türkçe
İlköğretim Matematik
Fen Bilimleri
Sosyal Bilgiler
Türk Dili ve Edebiyatı
Tarih
Coğrafya
Matematik (Lise)
Fizik
Kimya
Biyoloji
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi
İngilizce
Rehberlik
Sınıf Öğretmenliği
Okul Öncesi
Beden Eğitimi
İmam-Hatip Lisesi Meslek Dersleri
KPSS Lisans’a hazırlanan adaylar için önerilerimiz; geçmiş yıllardaki KPPS çıkmış soruları mutlaka çözmelidirler. Analiz ederek yapılacak olan çıkmış soruların çözümleri adayların ÖSYM soru mantığını anlamaları ve hazırlıklarını buna göre yapmaları için gereklidir. Evde hazırlanan adaylar Uzaktan Eğitim platformundan yararlanabilirler. Kendi çalışma programını oluşturmaları ve zaman tasarrufu yaparak daha çok soru çözmelerini sağlayan Uzaktan Eğitim, görsel olarak adayların daha çabuk kavramlarını sağlamaktadır.